Rugógyártás

1969. szeptember 13-án váltottam ki az iparengedélyt lakatosipari munkák végzésére, segítő családtaggal. Mivel a munkáimhoz rugókra is szükségem volt; egy rugóüzemben sajátítottam el a rugógyártás műveleteit, így 1974 óta folyamatosan készítem a rugókat. A vállalkozásban segítő családtag is szerepelt; jelenleg (2015 óta, a vőm: Hóbor Gyula) dolgozik mellettem, én pedig nyugdíjasként végzem a feladatokat.

Az egykor jelentéktelen és elhanyagolt műszaki rugó; a technika ugrásszerű fejlődésének következtében a legfontosabb gépelemek sorába emelkedett. Bármiféle műszaki termékről van szó, legyen gépjármű, finommechanikai gép, villamosipari műszer, erőgép, szerszámgép, mezőgazdasági gép, háztartási készülék, vagy közszükségleti tárgy; a tervező (e termékek mindegyikében) a rugóknak többé vagy kevésbé fontos feladatot szánt, hiszen többnyire az egész szerkezet működése a rugók zavartalan munkájától függ. Ezek ismeretében választjuk meg az alapanyagot. Az általunk használt rugóacélok, MSZ 2666 szerint; 65M, 48S7, 60SM5, 60SM6, 50CV4, stb.

Ezek az alapanyagok lágy állapotban vannak, amelyeket edzeni kell; felhevítés 800-840oC-ra, majd megeresztés 400-550oC-ig a keménység függvényében; általában olajfürdőben.

Már újabb fajta alapanyagot használunk inkább, amit patentírozottnak nevezünk. DIN 17223 M4373-68 nemzetközi szabvány szerint; A, B, C, SM, SH. Ezeknek az anyagoknak a használata után a rugókat egy hőkezelésnek vetjük alá. Ez által; a rugók tekerése után a bennük lévő feszültséget oldjuk.

A rugók hevítésére elektromos kemencét használunk; amelyek automatikusan lekapcsolnak a kívánt hőfoknál.

A rugók típusai:

  • Nyomó rugók (hengeres-, kúpos- és hordó alakú)
  • Húzó rugók (hengeres-, kúpos végű forgószemes)
  • Forgató rugók (torziós rugók)
  • Alakos rugók

A rugók anyagkeresztmetszete: átm.0,2 mm – átm.12 mm között gyártunk, kör és négyzet keresztmetszetben. A nyomórugók végeit megköszörüljük. 3 mm-es átmérőig félautomata köszörűvel, a vastagabb anyagból készülőket 300 mm-es korongos köszörűn.

A rugókat műszaki rajz alapján készítjük; a megadott tűréseken belül. A kész rugókat a gyártás közben és a végén ellenőrizzük; méret ellenőrzés, statikus vizsgálat, dinamikus vizsgálat, tartós terhelés.

Statikus vizsgálattal azt állapítjuk meg, hogy a rugó egy meghatározott rugóút után kifejti-e az előírt rugóerőt; melyet rugóerő-mérővel mérünk 0-200 N-ig.

Dinamikus tartós vizsgálatnak, elsősorban, a lengő rugókat vejük alá; többszöri összenyomással (vagy húzással).
A tűrések betartása fontos a gyártónak és a felhasználónak. Mivel nem forgácsolással alakítjuk; így nagyobb megengedett tűréssel készítjük.

Kiviteli szabványok:

DIN 2089 1. és 2. szabvány részletesen magába foglalja a hengeres nyomó- és húzó rugók méretezését.

DIN 2095 és 2097 szabványok melyek a rugók kivitelére, tűréseire, és vizsgálatára tartalmaz előírásokat; ami alapján gyártjuk a rugókat.

Werner A. Wolf: “Csavarrugók kialakítása, számítása, készítése” című szakkönyve a segédletem, mely a német szabványok szerinti.

Kálmán Attila