Nyomórugó gyártás

Nyomórugó jobbos/balos

  • kúpos nyomórugó
  • hengeres nyomórugó
  • hordó nyomórugó

A nyomórugó a gépelemek között létesít rugalmas kapcsolatot, spirálvonalban tekercselt jobbos vagy balos rugó, amely külső tengelyirányú nyomóerő hatására összenyomódik és így mechanikai energiát tárol. Ha a terhelés megszűnik, visszatér eredeti állapotába.

A nyomórugó 0,2 mm-12 mm közötti kör- és négyzet anyag-keresztmetszetű rugalmas rugóacélból készülhet.

A nyomórugó készülhet köszörületlen vagy köszörült, illetve zárt vagy nyitott végződéssel. A nyomórugó végeket 3 mm-es átmérőig félautomata köszörűvel, a vastagabb anyagból készülőket 300 mm-es korongos köszörűn köszörüljük.

A rugó funkciójának, igénybevételének és a környezeti hatások ismeretében választjuk meg az alapanyagot és az alkalmas rugó típust.

Az általunk használt rugóacélok, MSZ 2666 szerint; 65M, 48S7, 60SM5, 60SM6, 50CV4, stb.
A rugóacél kívánság szerint felületkezelhető.

Ezek az alapanyagok lágy állapotban vannak, amelyeket edzeni kell; felhevítés 800-840oC-ra, majd megeresztés 400-550oC-ig a keménység függvényében; általában olajfürdőben.

Ma már újabb fajta alapanyagot használunk inkább, amit patentírozottnak nevezünk. DIN 17223 M4373-68 nemzetközi szabvány szerint; A, B, C, SM, SH. Ezeknek az anyagoknak a használata után a rugókat egy hőkezelésnek vetjük alá. Ez által; a rugók tekerése után a bennük lévő feszültséget oldjuk.

A rugók hevítésére elektromos kemencét használunk; amelyek automatikusan lekapcsolnak a kívánt hőfoknál.

A rugókat műszaki rajz alapján készítjük; a megadott tűréseken belül. Fontos információ, hogy a rugó milyen funkciót tölt be.

A kész rugókat a gyártás közben és a végén ellenőrizzük; méret ellenőrzés, statikus vizsgálat, dinamikus vizsgálat, tartós terhelés.

Statikus vizsgálattal azt állapítjuk meg, hogy a rugó egy meghatározott rugóút után kifejti-e az előírt rugóerőt; melyet rugóerő-mérővel mérünk 0-200 N-ig.

Kúpos nyomórugó

A kúpos nyomórugó teljes összenyomásakor a kúp alakú spirálos kialakítás miatt a menetek egymásba ülnek. A normál nyomórugókhoz képest a rugómerevség közel azonos a rugó teljes hosszában és ütközésig összenyomott hosszuk kisebb a normál nyomórugókhoz képest. Kiváló stabilitást és a hagyományos nyomórugóknál nagyobb elmozdulást biztosít.

Hengeres nyomórugó

A hengeres csavarrugók kerek keresztmetszetű rugóacélból készülnek. A menettáv a rugó tengelye mentén állandó, a menetvégek zártak. A gyártási eljárás és a minőségi előírások az adott szabványban vannak rögzítve.

Hordó nyomórugó

Kettős kúpos nyomórugó -hordó alakú. A hordó alakú rugótestet összenyomva a menetek sosem érnek egymáshoz, amely új előnyös tulajdonságokat eredményezett.